Simulaties
Batenburg heeft veel expertise als het gaat om simulatieoplossingen, zowel in de machinebouw als procesbesturing.
Om nog efficiënter te kunnen werken, de kwaliteit van de software te verhogen en risico’s te verminderen bij complexe processen gebruiken we simulaties. Voor het ontwerpen, valideren en testen van machines en systemen past Batenburg Techniek regelmatig simulaties toe. Ook voor doeleinden op het gebied van training en communicatie is het werken met simulaties een vast gegeven.
Sommige simulatiemethoden zijn eenvoudig, zoals input/output-simulaties (I/O). Andere zijn juist heel complex: we gebruiken dan fysische modellen voor maximale nauwkeurigheid. Met een HoloLens-toepassing kunnen we simuleren en testen, zonder dat de fysieke machine aanwezig is. Dat scheelt veel tijd en het vermindert de kans op fouten. Ook kunnen we van de echte, fysieke machine een virtuele kopie maken en die koppelen aan de echte besturing. In de industrie 4.0 wordt dit een ‘digital twin’ genoemd. Met zo’n twin test je wijzigingen eerst virtueel, voordat ze geïmplementeerd worden op de machine. Zo kan de machine in gebruik genomen worden mét software die al getest is. Een groot voordeel!
Meer informatie?
Kees van der Meijden
Sales Manager
Communicatie
Batenburg Techniek levert maatwerk-simulatoren en haalt het maximale uit de investering.
Dat doen we door bestaande en al gerealiseerde engineeringsgegevens te gebruiken zoals 3D-tekeningen (mechanisch) en modellen (MatLab, Orcaflex, Python). Of door de simulator te upgraden voor trainingsdoeleinden. Voor een simulatie integreren we vaak losse onderdelen, zoals PLC-hardware, computers waar de modellen op draaien en visualisatiesoftware met VR-bril en een schermvisualisatie. De onderdelen samen vormen één simulator.
De voordelen van simuleren zijn:
- In een vroeg stadium inzicht in de automatiseringsoplossing
- Testen en valideren vindt plaats onafhankelijk van de echte installatie of machine
- Uitgebreid testen zonder risico voor de echte installatie of machine
De complexiteit van machines neemt steeds meer toe en doorlooptijden van engineering worden steeds korter. Dit zorgt er voor dat er minder tijd is om alles vooraf uit te zoeken en te specificeren. Vaak ontbreekt het ook aan parate kennis omdat oplossingen steeds innovatiever worden. Op het gebied van automatisering heeft Batenburg JB Systems haar werkwijzen hier op aangepast en tools ontwikkeld die deze werkwijze ondersteunen.
SCRUM werkwijze
Om op een efficiënte en effectieve manier complexe projecten te realiseren heeft Batenburg JB Systems er een aantal jaren geleden voor gekozen om de SCRUM methodiek binnen haar procedures te gaan gebruiken. Batenburg JB Systems heeft de SCRUM methodiek enigszins aangepast om deze werkbaar te maken binnen industriële automatisering. Batenburg JB Systems heeft gecertificeerde SCRUM masters om er voor te zorgen dat de werkwijze op een juiste manier wordt uitgevoerd.
Simulaties
Simulatie omgevingen zijn belangrijke tools bij de SCRUM methodiek om samen met de opdrachtgever de ontwikkelingen van de software te kunnen volgen en valideren. Er zijn verschillende simulaties:
- Functionele simulaties (I/O simulatie)
- 3D simulaties
- Dynamische simulaties
De voordelen van simuleren zijn:
- In een vroeg stadium inzicht in de automatiseringsoplossing;
- Testen en valideren vindt plaats onafhankelijk van de echte installatie of machine en
- Uitgebreid testen zonder risico voor de echte installatie of machine,.
Winmod
Voor de realisatie van de functionele simulaties maakt Batenburg JB Systems gebruik van Winmod. Daarnaast is JB Systems officieel Solution Partner voor Winmod.
3D real time simulaties
“Een foto zegt meer dan 1000 woorden” (Arthur Brisbane 1911)
Tot op heden geldt deze uitspraak nog steeds. Door 3D visualisaties te maken op basis van bestaande 3D bestanden zoals FBX, DWG of STEP files en deze real time te koppelen aan de PLC besturing krijgen alle betrokkenen binnen het project dezelfde inzichten. 3D simulaties worden gebruikt voor de volgende doeleinden:
- Testen
- Valideren
- Ergonomie (ruimtelijk inzicht)
- Trainingsdoeleinden
- Commerciële doeleinden
- Virtuele Mockup
- Service doeleinden
- HIL testen
3D simulaties kunnen in verschillende uitvoeringen worden geleverd, tijdens ontwikkeling van de software als eenvoudig draadmodel voor trainingsdoeleinden een realistisch model eventueel met dome of Occulus Rift.
Dynamische simulaties
Met een toename van de complexiteit van de applicaties wordt het steeds belangrijker om ook dynamisch gedrag vooraf mee te nemen bij de ontwikkeling van de automatisering. JB Systems heeft uitgebreide ervaring met het koppelen van dynamische modellen aan de functionele en virtuele simulaties, bijvoorbeeld op basis van Matlab Simulink of Orcaflex.